TRANSEUROPA FESTIVAL : Ali Essafi – Atelier: Filmul documentar şi arhivele

Seria de masterclass-uri şi ateliere de film organizată de Institutul Francez Cluj-Napoca continuă în 19 mai 2012, de la ora 10:00, în Galeria Şoimii Patriei (sala de nefumători) din Cafeneaua Insomnia pe str. Universităţii nr. 2. Regizorul invitat este artistul marocan Ali Essafi, care va susţine un atelier despre scrierea şi realizarea filmelor documentare. Atelierul se adresează în primul rând celor implicaţi în realizarea de filme documentare – în special unele care presupun lucrul cu arhivele (studiul, selecţia, structura, dramaturgia, obţinerea drepturilor, montarea, inserarea, adaptarea, utilizarea).

Ali Essafi va lucra cu participanţii pe proiectele aduse de ei, dar se vor discuta şi exemple sau studii de caz propuse de invitat.

Atelierul se va desfășura în franceză, cu traducere simultană în limba română.

Vă rugăm să confirmaţi participarea la atelier până vineri, 18 mai 2012, ora 12:00 pe adresa de mail audio.visuel.cluj@institutfrancais-roumanie.com sau pe boglarka.nagy@institutfrancais-roumanie.com .

Filmul Wanted! al lui Ali Essafi va fi proiectat în 18 mai 2012 de la orele 20 :00 în curtea Institutului Francez din Cluj (Str. I.C. Brătianu 22) în cadrul Histoire(s) – Carte blanche à la Cinematheque de Tanger al Festivalului Transeuropa.

Essafi Ali s-a născut în Maroc în 1963. A studiat psihologia în Franţa, apoi a intrat în lumea cinematografiei. Lucrările sale în calitate de regizor de filme documentare includ titluri precum Général, nous voilà (Aici suntem, generalule – 1997) – un documentar despre veterani marocani din armata franceză; film distins cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de Namur în Belgia, şi prezentat la Cartagina şi la Bienala de Filme Arabe din Paris. Le silence des Champs de betteraves (Tăcerea câmpului de sfeclă, 1998), a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul International de Film de Mediu & Video în Paris, şi a fost de asemenea inclus în festivalul de filme documentare Cinéma du Reel .

În 2001, filmul său Ouarzazat a luat premiul pentru Cel mai bun film documentar mediteranean la Centrul Mediteranean al comunicării audiovizuale şi a obţinut și alte distincții.

Ali Essafi s-a întors în Maroc în 2002, unde a realizat alte filme documentare şi a lucrat ca şi consilier şi director artistic la un post de televiziune publică. Tocmai a terminat cel mai recent film al său, Wanted! (Căutat!) la comanda celei de-a 10-a Bienale Sharjah, proiect selectat în programul MoMa de filme experimentale arabe, intitulat Mapping Subjectivity. În prezent trăieşte în Casablanca şi lucrează între Maroc şi Brazilia.

Provin dintr-o cultură care a cunoscut imaginea şi utilizarea imaginii abia acum cincizeci de ani! Apoi, un sistem politic draconic a făcut totul pentru a împiedica difuzarea imaginilor realizate de către marocani şi despre ei înşişi! În Maroc nu există ca peste tot “Arhive Naţionale”! Rezultatul: oamenii nu mai ştiu de unde vin şi au o imagine proastă despre ei înşişi. Aceste condiţii determină în mare parte punctul meu de vedere şi procesul meu creativ. Folosesc documentarul ca un instrument pentru a descoperi ceea ce trebuie spus în viaţa mea şi a lor, şi să salvez acesta de la uitare! Filmul meu « Wanted » (Căutat) ilustrează puternic acest lucru.” (Ali Essafi)

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :